Biografi  


Foto Olena Tokar

Den svenska mezzosopranen Karin Lovelius debuterade i Carnegie Hall 2004. Hon har även sjungit på Oper Leipzig, Semperoper, Kungliga Operan, Helsingforsoperan, Hessisches Saatstheater samt på Göteborgsoperan. 2018 debuterar Karin på med Grimgerde i Die Walküre på Théâtre du Capitole samt i Odense symfoniorkesters nya Ring. Karin har även gästspelat i Italien och i Norge.

Karin Lovelius har en mastersexamen i Opera från Sibelius-Akademin och har fått coachning av bl.a Jane Henschel, Christa Ludwig samt Anne Sofie von Otter. Hon är även efterfrågad även som konsertsångerska och har sjungit med orkestrar som Gewandhaus Orchester, Malmö Symfoniorkester samt Bayerische Tundfunk Orchester. Karin har spelat in romanser för P2 och Bayerische Rundfunk och har gjort uruppföranden av bl.a Gerd Kühr och Reine Jönsson. Under Musica Nova-festivalen i Helsingfors sjöng hon The Duchess i Thomas Adés opera Powder her face.

Karin Lovelius har arbetat med artister såsom Wolfgang Brendel, Franz Grundheber, Ulf Schirmer, Peter Konwitschny, Dietrich Hilsdorf, Damiano Michieletto, Susanna Mälkki, Doris Soffel, Nina Stemme, Iréne Theorin, Sir Jonathan Miller, Aron Stiehl, Anthony Bramall, Matthias Foremny och Omer Wellber.

Hon har vunnit pris i Usa i en tävling för nutida musikdramatik och fått flera stipendier från Konstnärsnämnden samt från Sibelius-Akademin.

Karin Lovelius är för närvarande medlem i ensemblen på Oper Leipzig ( sen 2010). I hennes repertoar ingår roller som Die Amme i Die Frau ohne Schatten, Klytämnestra i Elektra, Herodias i Salome, Baba i Rucklarens väg, Fricka i Rhenguldet och i Vakyrian, Norna samt Waltraute i Götterdämmerung, Gertrud i Hans och Greta samt Marcellina i Figaros Bröllop.

Foto Tom Schulze